Veckobrev v.35

Och så har ännu en vecka gått. Tiden går så galet fort när man har roligt. Hade ett fantastiskt föräldramöte igår och hoppas ni som var där igår gick därifrån med någon ny tanke:)

Nästa vecka drar utvecklingssamtalen igång och som jag sa igår är det viktigt att man kommer på utsatt tid då det endast är avsatt 30 minuter per elev. De är elevledda, vilket innebär att era barn kommer hålla i taktpinnen. De är väl förberedda och kommer under måndagen få öva inför samtalet. Jag kommer självklart sitta med och kunna svara på frågor men det är era barn som kommer berätta om såväl nya som gamla mål och hur det går för dem i skolan både socialt och rent kunskapsmässigt.

Utöver utvecklingssamtalen ska vi på studiebesök till Lunds vattenreningsverk på onsdag kl.9.30-11.00, vilket ska bli galet kul och passar vårt vattentema fantastiskt! Som sagt får gärna någon förälder följa med men jag vill i så fall veta det så snart som möjligt.

Annars är det inget som ni ska ha koll på den närmaste veckan.

Idag hade vi boksamtal för första gången och oj vad lyckat det blev. Barnen var grymma och tog stort eget ansvar, vilket var riktigt kul att se! I stort sett alla var väl förberedda och de tyckte det var kul och gillar dessutom boken. I övrigt i svenskan har vi denna vecka fortsatt med mitt högläsningsprojekt, Alex Dogboy. Jag läser högt och de får uppgifter till det lästa innehållet. De får öva sin reflektionsförmåga, resonemangsförmåga och kommunikationsförmåga. Dessutom är det en fantastisk men känslomässig bok som berör oss alla i klassrummet. Utöver dessa läs- och skrivprojekt har vi arbetat med ett värdegrundsprojekt som resulterade i en film som hade premiär igår på föräldramötet. Jag kommer att skicka er länken så att alla får möjlighet att se den. Det gick ut på att jag hade ritat ett puzzel bestående av 24 bitar eftersom det är 24 elever i klassen. Jag klippte ut alla pusselbitar och gav alla varsin. Efter lite frågor från mig så höll jag ett kort “tal” om hur viktiga alla pusselbitar är för att göra pusslet komplett. Ingen är viktigare än någon annan utan alla är lika viktiga och behövs lika mycket. De fick färglägga och skriva sitt namn på sin pusselbit och sen skulle de tillsammans bygga ihop detta pussel. Ingen lätt match men de kämpade på hårt och lyckades! Grymt samarbete! Allt detta arbete dokumenterade jag med min iPad och klippte till sist ihop en film. Riktigt kul projekt som gav möjlighet för givande diskussioner om allas lika värde och deras samarbetsförmåga sattes verkligen på sin spets.

I matten har vi kämpat vidare med additions- och subtraktions- uppställningar. Detta har vi gjort med hjälp av genomgångar från mig, räkning i boken, uppdrag på elevspel och lite praktiska övningar. I år arbetar vi med mattekompisar, vilket innebär att de är i fasta parkonstellationer.  Dessa mattekompisar ska hädanefter rätta sina matteläxor ihop genom förhoppningsvis givande diskussioner och arbeta med problemlösning. From denna höst har vi 60 minuter mer matte/vecka och den timmen ska jag dedikera till just problemlösning då det är något vi behöver öva mer på. Vi övar också aktivt vidare med tabellerna men jag skulle vilja be er att påminna dem att öva även hemma. Det krävs övning för att automatisera tabellerna.

I no:n arbetar vi fortfarande med vatten och har genom diverse filmer och experiment utforskat vattnets olika faser, nämligen fast, flytande och gas. Vi har även undersökt ytspänning ytterligare och hur man med diskmedel kan bryta ytspänningen. Dessutom har vi pratat om hur vattenmolekylerna rör sig i olika faser och temperaturer, vilket förde oss vidare till hur kallt och varmt vatten blandas beroende på vilket som är överst i en pelare. Många aha-upplevelser som har lett till såväl intressanta resonemang från barnen som givande frågor och tankar.

Summa summarum, en toppen vecka hos oss med mycket nya upplevelser och utmaningar!

Ha en underbar helg allesammans!

 

 

handwritten